Catalunya, ensenya les seves cartes en una exposició

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Honorable senyor Òscar Ordeig, ha inaugurat l’exposició Ensenyar les cartes, una proposta de Palau Robert comissariada per l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició.

 

 

L’exposició, que es pot visitar a la sala 1 fins al dia 1 de juny és un homenatge a la restauració catalana, en el context de Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025, una fita internacional per al Patrimoni Gastronòmic i Culinari.

El 12 de juny de 2023, l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT) va distingir Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, en reconeixement de la consolidació d’un model turístic, innovador i regeneratiu, en què la revolució gastronòmica va molt més enllà del restaurant, encara que també, i obre les portes a descobrir el territori i una producció alimentària local singular, altament diversificada i de gran qualitat.

A través de Ensenyar les cartes, els visitants podran descobrir l’evolució del disseny i la qualitat d’aquests elements, des de les cartes manuscrites de principis del segle XX fins als minimalistes menús actuals. La mostra inclou també les grans i sumptuoses cartes de les dècades de 1980 i 1990, les redaccions detallades dels plats i els canvis econòmics que van afectar el sector, com el canvi de la pesseta a l’euro, un moment clau per entendre la història recent de la gastronomia catalana.

L’exposició ens convida a reflexionar sobre com la restauració catalana ha sabut evolucionar, adaptant-se als nous temps sense perdre l’essència que la fa única i especial.

En les seva intervenció inaugural, el conseller Òscar Ordeig ha destacat “la generositat de l’Acadèmia per la feina feta a l’àmbit de la gastronomia, que és molta, és molt bona i serà encara millor. Sense tanta gent dinàmica, sense tots aquests grans equips humans, tot això no seria possible. Posem en valor la nostra gastronomia, creguem-nos-ho, ensenyem al món tot el que som i tot el que podem ser, perquè tenim, encara,un gran marge de millora. Ens cal ambició de futur, aprofitant els fantàstics ambaixadors de què disposem”

Prèviament, la directora general de Difusió, Elisabet Valls, havia remarcat: “Celebrem el reconeixement internacional, i felicitem des d’aquí a l’Acadèmia i a totes les persones que hi col·laboren. Ens ha d’enorgullir i ho hem de reivindicar. Però l’èxit també ens ha d’impulsar a ser cada dia millors, cada dia més auto exigents en la preservació de la dieta mediterrània, de la nostra cuina, dels nostres aliments.”

El comissari de la mostra, Joan Font, ha posat l’accent en el caràcter personal del seu treball com a comissari, tot recordant que “Catalunya compta amb més de 16.000 restaurants actius”, i destacant alguns aspectes de la gastronomia catalana, que es mou “entre l’evolució i la disrupció”, “entre la tradició i la modernitat”. Així mateix, ha posat l’accent en “la dualitat entre Barcelona i territori” i en el caràcter de Catalunya, que “es mou entre el seny i la rauxa”. La nostra cuina, ha reblat, “és el resultat de la coexistència d’ambdues forces”.

Així mateix, el president de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, Carles Vilarrubí, ha destacat que “aquesta exposició de cartes és un viatge a través del temps i, alhora, un homenatge a la restauració catalana, una part fonamental del nostre patrimoni cultural, que ha sabut evolucionar amb el temps i convertir-se en un referent internacional”.

L’exposició romandrà oberta fins al dia 1 de juny, i l’accés hi és lliure.